[ Generalna ] 02 Januar, 2012 08:06

Knjiga "Ulicama Blogograda" pokazala je da nemoguće može postati moguće. Sećate se možda da sam prošlog leta pisala o akciji na drugom blogu, u kojoj je sakupljan novac za aparat koji će otkloniti glavobolje blogerki Tajanad (koja je i na našem blogu bila aktivna neko vreme). Blogerska su se srca ujedinila, svako je uplatio koliko je mogao i sakupljeno je dovoljno. Na blogu je nedavno osvanula vest kojoj su se svi obradovali:

Hvala svim blogerima
Nakon dugo vremena Tajanad opet ima osmijeh na licu. Od srca se zahvaljuje svim blogerima za pomoć pri kupnji stroja, koji joj je otklonio glavobolje. A najveća pobjeda je što joj tumor nije narastao ni milimetra otkad je počela koristiti stroj. Sada su šanse za odlazak na operaciju svedene na minimum. Zdravlje je doista najveće bogatstvo koje možemo posjedovati.

Nemoguće ipak može postati moguće ako se u to veruje i blogerska srca slože!

 

 

[ Generalna ] 04 Novembar, 2011 08:02

Muckos, evo predloga od anam. Čujte i počujte, anam daje zadatak za pisanje! Neka ko hoće napiše post sa naslovom DILEMA
Sadržaj, osnova,
Probudio ju je mobilni u noći. Otvorila je SMS. Gledala je poruku, gledala, razmišljala, polako otkucala jednu. Prošao je sat. Dilema?? Da li postoji?? Ponovo je uzela mobilni i otkucala poruku..
.

[ Generalna ] 30 Oktobar, 2011 14:33
Po želji Roksane, današnja tema je Aleksandar Makedonski ili Aleksandar Veliki.
Ko ne zna za njega? Svi znaju. Kako je dobio ime Aleksandar? To ime znači „Onaj koga poštuju ljudi, onaj koji brani ljude“. A nadimak Veliki je dobio sa 14 godina, kad ga je otac Filip posmatrao kako kroti konja Bukefala. Divnog neukrotivog konja niko nije mogao ga uzjaše. Kažu da je Aleksandar sačekao doba dana kad su senke najduže i namestio se tako da je njegova senka izgledala jako velika. Konj je pomislio da je u pitanju div i pustio ga da ga uzjaše.  Filip je tada rekao“Ti si veliki, sine, i odsad ćeš se tako zvati!“ Otada su  Aleksandar i konj Bukefal bili nerazdvojni, u pobedama i porazima.
Alekandar i BukefalAleksandrovi roditelji su bili makedonski kralj Filip II i epirska princeza Olimpijada. Učio ga je Aristotel. Umeće u ratovanju pokazuje rano. Nakon smrti Filipa II proglasio se kraljem. Makedonija je tada imala veliku vojnu premoć nad Grčkom. Nakon što su ga  izaslanici svih grčkih gradova, osim Sparte, imenovali vrhovnim vojnim zapovednikom u pohodu na Persiju i nakon što je pokorio Tribale i Ilire, kreće u pohod na Persiju 334. p.n.e. sa oko 30000 pešaka i 5000 konjanika. U bici uvek u prvom redu zajedno s pešadincima, uživao je veliki ugled među svojim vojnicima. 
AleksandarIskoristio je krizu velikog Persijskog carstva i nezaustavljivo napredovao. Mnogi gradovi u Maloj Aziji otvorili su Aleksandru vrata i dočekali ga kao spasitelja. U osvojenim gradovima izbacivao je tirane i uspostavljao demokratska uređenja. Prilikom ulaska u grad Gordion mačem je presekao čuveni Gordijev čvor i time ispunio proročanstvo prema kojem će onaj koji odmrsi ovaj zamršeni čvor vladati Azijom.
Gordijev cvor Persijski car Darije III poražen je u  odlučujućoj bici kod Isa 333.p.n.e. iako je predvodio brojniju vojsku. Nastavio je vojni pohod i 332.p.n.e. bez otpora ušao u Egipat, gde je slavljen kao oslobodilac. Tu osniva grad Aleksandriju. U nastavku pohoda osvaja celu Persiju i Vavilon proglašava glavnim gradom svoje imperije.  U nameri da udruži Makedonce i Persijance u jedan narod i time spreči buduće sukobe, nagovarao je makedonske vojnike i oficire da uzimaju za žene Persijanke.
igra AleksandarNije poznato koliko je daleko na istok dospeo Aleksandar. Vojska je odbila da ga prati do kraja sveta. Umesto toga planirao je da krene na sever Afrike, ali  iznenada umire u svojoj 33. godini života.  O uzroku se špekuliše, od bolesti do trovanja. Jedinog legitimnog naslednika  Aleksandra IV Makedonskog rodila je baktrijska princeza Roksana  meseci nakon njegove smrti, ali je dete ubijeno i počiva u grobnici sa dedom Filipom u gradu Egeju, današnjoj Vergini. Bila sam tamo i poklonila se senima Aleksandrovog oca i sina.
grob u Vergini
Aleksandar spada među najznačajnije ličnosti u ljudskoj istoriji. Tokom 13 godina vladavine stvorio je je jedno od najvećih carstava u istoriji  Iako se to carstvo raspalo gotovo odmah nakon njegove smrti, posledice njegovih osvajanja bile su dalekosežne. Osnivanjem gradova podstakao je razvoj trgovine i ekonomije. Od 334.godine p.n.e, kada je Aleksandar krenuo na Persiju, računa se početak novog istorijskog razdoblja, helenizma. Grčki jezik je potisnuo aramejski, službeni jezik u Persiji. Kao vojni genije Aleksandar je bio uzor mnogima, prvo Cezaru.
 
 
[ Generalna ] 17 Septembar, 2011 07:41
Došlo je vreme da doktor mora da posluša doktora. Radila sam previše, u poslu u kojem životi i zdravlje zavise od vas - ne možete da se štedite. Dok vas ne lupi po glavi istina da niste neuništivi i da sve ima svoju cenu. Do daljnjeg mi je zabranjen kompjuter, naređen mir. Moraću poslušati. Hvala za lepu saradnju ovde, držite mi palčeve, ako mi  bude dobro, čitaćemo se ponovo!

[ Generalna ] 29 Avgust, 2011 09:32
Razmisljanka je imala želju koju ispunjavam. Ima nekog novog sveta na blogu, stari blogeri se letnje  uspavali, pa je red da kao Madre bloga (hvala Gasstrocity na nadimku) predstavim  novajlijama ovaj Blogograd, da znaju šta i gde mogu da čitaju. Dok se probude blog asovi, vredi njihove stare postove prelistati.
Domacica-doajen bloga, sve je ona dočekivala i mnoge ispraćala. Blog seka
Stepskivuk-takođe doajen bloga, zadužen za tople reči dobrodošlice novima, za ohrabrenja dok se ne razmahnu.
Krilaandjela-treći najiskusniji,  mir bloga, anđeo ljubavi
AnaM- ona koja  sve ume da kaže na drugačiji, duhovit način
Suky-momak britkog i nadahnutog pera, majstor kvalitetnih komentara. Kum
Unajedina-blog vrabac, Don Kihot u suknji, brod ukotvljen između sna i jave
Mira kuglof-dama koja je u naše domove unela čar Karlovaca i kuglofa
Casper-dobri duh bloga, majstorica Čarobnih putovanja, dama s najlepšim komentarima
Roksana-ratnica za dostojanstvo žene
Gasstrocity-maštoviti pisac i odličan kulinar, nestrpljivo čekamo njegovu knjigu
Pricalica- učiteljica duhovnosti na  blog.rs
Mandrak72-dosadili smo mu, pa je morao da izda sjajnu knjigu „Priče iz desetog sela“.
Anagram-bezimena-hidrogen- žena čije je pero britko kao nož
Nesanica-posle njenih pesama ni nama se ne spava
Voja-satiričar i aforističar po čijoj knjizi je izvedena prva blogerska predstava
Patos-filozof bloga, autor prve blogerske predstave
Baddancer- uči nas da je sve sem plesa sitnica
Vesnabalta- ume da piše o vinu i ljudima
Behappy-radost bloga,  blog ćerka
Mesecina-seta  i mudrost bloga,  blog ćerka
Cicilly-najlepši osmeh bloga, blog ćerka
Tuzna-mudrica spakovana u malo godina
Baladašević- gubljivo momče koje nestaje kao reka ponornica i blistavo izranja
Vesela-kuma Blogograda, koja mu je dala ime
Mediterraneo-zaljubljenik u sve što je mediteransko, ume da razgali lepim komentarima
Merkur- izuzetan posmatrač i tumač života
Vilabezkrila- borac za lepotu življenja
Gkojadinovic-majstor dobre fotografije
Misha-diplomatski predstavnik bloga i tumač  političkih dešavanja
Suncica-supermama bloga
Nastasja-izvezli smo je malo na Bliski Istok, vratiće se
Vastag- pred njegovim se fotografijama samo može uzdahnuti
Lilian Q-sjajno piše, šteta što nije redovnija
Marcoantonie-Tezej-Spider- kad ozbiljnije piše, ima šta da se pročita
Malaino- majstorica  prelepih stihova
Vuk panonski-retka zverka ovde, piše sjajno
Purplemind-duboki postovi, odlični komentari
Mimche-mnogo mudrosti spakovano  u malo godina
Razmisljanka- mislim dakle postojim.
Janafrank  i ancisal- kvalitetne pojave na blogu
Jovan s.s-blogopazitelj, komentator koji se brine o dobrom raspoloženju na blogu
Sanjarenja56-odavno ovde, zadužena za opuštanje na blogu, za ples, slikopise, smeh.

Mnogi su ovuda prošli, ostavili manje ili više traga, nestali, izronili posle nekog vremena, pa se opet vratili.  Hyperblogger je doajen bloga koje češće nema nego što je ima ovde. Najviše traga ostavili su  Talas,  Pinokio, Iluzija,  Grlica, Biljana, Tanjana, Didiland, Blackmoonlight, Bealiever, Leopard i Janakis , ali se lepo pamte i bokikojic,  spinner, lady88, sopran87, kammelija57, poluuspavanka, jelence, mladiluk i još poneki. Podsetite me ako sam nekoga ispustila. Koga se vi još sećate?