Još nam traje dnevna karta 24 h, pa se vozimo ujutro tramvajem S1 do Löwengasse, da ponovo vidimo Hundertwasserovu kuću. Snimamo neobičan toalet u Hundertwasser village, u kvartu suvenira.
Hundertwasser WC
Pešice nastavljamo na kej, Josefs kai, do palate Urania (opservatorija). Na neobičnom  restoranu u obliku broda pijemo kafu iznad dunavskog kanala. Nastavljamo u ulicu Rottenturm, ka Stephansplatz i skrećemo u Kohlmarkt strasse 14, gde se nalazi čuveni “Demel”, osnovan 1786, poslastičarnica i izrada slatkih gulozarija najvišeg kvaliteta i božanskog ukusa.
Demel
Služi nas kelnerica Snežana iz Subotice, u Beču 10 godina. Gledajući kroz staklo poslastičarski atelje u kome mladi poslastičari vajaju neobične torte,
Slasticari Demel
mi uživamo u sladolednom kupu fenomenalnog ukusa Crème Grenoble, 6,7 E. “Snimile “ smo sastav i pokušaćemo napraviti nešto slično prvom prilikom. Kugla običnog sladoleda (ako tu uopšte ima običnog) košta 2 E.
Kup Grenoble
Kupujemo gulozarije za poklone, naprimer Cognacscheiben zarte bitterchokolade gefüllt mit Remy Martin. U “Demel” nije zdravo duže se zadržavati, jer može očas posla otići sva finansijska rezerva. Najlakši način da se nađe “Demel” jeste da se kroz kapije Hofburga ide preko trga Michaeler Platz pravo u Kohlmartkt strasse.
Idemo obrnutim putem, preko tog trga u kompleks Hofburg, pored Španske škole jahanja (Spanische Hofreitschule), preskupo za posetu), Augustinerkirche ( u kojoj nedeljom peva Hor bečkih dečaka, ali nigde ne piše u koje vreme, pa ih nismo ni čule. Proba hora je sredom u 18,50). Nastavljamo u Augustinerstrasse, u Albertinu, liftom u glavni ulaz. Ulaznica za muzej košta 9,5 E. Noge otpadaju dok se sve ne obiđe, i ne vidi cela izložba (Von Monet bis Baselitz). Na 2. spratu impresionisti i ekspresionisti.
Albertina
Počinje jak vetar, odmor u parku Hofburga. Sa Sisi kartom dobijamo popust 1 E za ulaz, inače 9,5 E, u kompleks palate Hofburg: Kaiserapartements (carske odaje), Sisi museum (muzej posvećen životu omiljene Sisi) i Silberkammer (carsko blago, posuđe, escajzi).

Silberkammer 

U Sisi muzeju saznajemo legendu o Elisabeth zvanoj Sisi,  rođenoj 1837, neviđenoj lepotici, koja se sa 17 godina udala za svog rođaka Franju Josifa, bila voljena, rodila troje dece, izbegavala carske obaveze i dvorski protokol, mnogo putovala, redovno vežbala svakog dana i održavala svoju izuzetno vitku figuru, a ubijena je u Ženevi u 61. godini 1898.
Sisi
Franjo Josif, veliki radoholičar koji je radio po 16 sati dnevno i često ručavao za radnim stolom, poživeo je do svoje 86. godine žaleći za svojom obožavanom Sisi.

Mali odmor, u hotelu, pa idemo u sastajalište glumaca, pored Burgtheater, u “Café Landtmann”, na odličnu Apfelstrudel mit Schlagober i vanileis (štrudlu od jabuka sa šlagom i sladoledom od vanile) = 5,3 E. Obilazimo veoma lep Burtheater, prekoputa Rathaus, a pored “Café Landtmann".

(photos by sanjarenja56)