Danas smo planirale  izložbu koja je baš stigla u Beč, Frida Kahlo, 1.9.-5.12.2010, Bank Austria Kunstforum. Već poduži red pred muzejom,  ulaz 10 E, Ljilja ulazi u većinu muzeja na tuđu muzejsku propusnicu bez provere identiteta. Manju cenu plaćaju seniori, preko 60 godina! Frida Kahlo, slikarka nemačkog porekla, rođena 1907, počinje da slika 1925,  tokom oporavka od  saobraćajne nesreće. Udaje se 1929. za umetnika Diego Rivera (koji je radio murale), ali 1934. sledi raskid. Umrla 1954. Impresivne slike i fotografije, nije dozvoljeno fotografisanje, Ljilja crta  sliku devojčice.
Frida Kahlo
 
Devojcica, Kahlo 
Nastavljamo u ulicu suvenira Freyung, koju nazvasmo nostalgičnom.  U ulici Bognergasse pored starog lokala iz 16. veka sa delikatesima od marcipana “Zum schwarzen Kamel” (gde radi momak iz Osijeka) je kuća koju je oslikao Gustav Klimt.
Klimtova kuca
Užinamo kod “Der Mann”, uzbrdo kod Seizer gasse, odličan kroasan + melanž kafa za 2,8 E. Lep dan, nastavljamo ulicom Graben, pešačkom zonom, ka Stephansplatz, centralnom bečkom trgu. Na njemu se restaurira Stephansdom, gotska katedrala iz 12. veka, nekad najviša građevina u Beču, 137 m. Ne penjemo se 343 stepenika u zvonik. Katedrala ima preko 200 000 crepova koji  formiraju grbove.
Stephansdom
Iza katedrale  počinje Dom gasse, u broju 5 nalazi se Mocartova kuća, ulaz košta 9 E. Obilazimo 3 sprata kuće uz audio vodič na engleskom. Izlazi se kroz bogatu suvenirnicu, sve u stilu Mocarta. Beč je inače očaran Mocartom, 30% suvenira tiče se Mocarta, 30% Sisi i 30% Klimtova slika “Poljubac”, sve ostalo je u 10%!
Mozart
Po  preporuci, svraćamo u “Ottakringer” Brauerei, na odličnu Wiener Schnitzel 9,9 E i Apfelsaft 2,8 E.  Predobro, pa smo  se tek na pola ručka setile da slikamo.
Wiener Schnizel
Po odmoru, nastavljamo u veliki Stadt park, sa mnogo skulptura čuvenih pisaca i muzičara, prelepo negovanim travnjakom, fontanama, jezerom s patkama. Tu se inače održavaju promenadni koncerti, koje nismo zatekli.  Najlepši je spomenik Štrausu. Oduševljava  cvetni sat.
Strauss
 
 Suncani sat
Odmor s kafom u  Kursalon s lepim pogledom na park,  kafe “Johann”. Vraćamo se preko Parkring duž elitne Kärtner strasse s firmiranim radnjama gde ne treba gledati cene da se ne dobije vrtoglavica. Vraćamo se Stephansdom-Graben-Nagler gasse-Freyung  na univerzitet i naš hotel. Iako stalno nosimo kišobrane, a prognoze najavljuju kišu, nijednom nismo otvorile kišobran u Beču!  No čim uđemo u hotel, počne kiša! Beč nas voli!
 
(photos by sanjarenja56)