[ Ples ] 14 Oktobar, 2011 20:20

Vest je stara tačno dve godine, ali zamislite, ja sam je tek sada čula: TANGO je na sastanku UNESCO u Dubai 2009. proglašen za deo svetske kulturne baštine. Kao svetski poznati fenomen postao je svojina čitave planete. Svi ljubitelji ovog plesa, širom sveta, tako mogu biti pripadnici zajednice koja tango prepoznaje kao svoje kulturno nasleđe. Otkad znamo za tango? Pojavio se početkom 19. veka u predgrađima Buenos Airesa i Montevidea, a da li se prvo pojavio u Argentini ili Urugvaju, ne zna se, pa su obe zemlje dobile finansijska sredstva i podršku za očuvanje ovog dramatičnog i senzualnog plesa. Tango je osećaj koji se pleše...hoćemo li da zaplešemo tango?

tango

tango

 Zauvek tango! Živeo!

zauvek tango 

[ Ples ] 01 Septembar, 2011 09:12

Počinjemo skromno, vežbama razgibavanja
vezbe
Trener pusti rumbu, traži da ponovimo osnovni korak, izgleda lako kad on pokazuje, ali noge nešto nikako da ulove taj famozni ritam 4,1.
rumba
I čini nam se da nikad nećemo savladati tu zahtevnu rumbu. Nekako lakše ide rok, a ni bluz nije težak.
rok
Engleski valcer traži pažljivo uvo i praćenje koreografije, bečki valcer izaziva vrtoglavicu većini. Kažem ja da mi se ne vrti u bečkom, a trener odigra sa mnom oko cele sale veoma brzo, samo desni okret bez levog,  naglo se zaustavi i pusti me. Pod se približio neviđenom brzinom! A, nema više brzih tvrdnji, dokaži pa izjavi !
Wink
engleski valcer
Izlazak na prvi bal bio je trema na kub. Kako odigrati pravilno, ne obrukati se? Tek kasnije, na drugom, trećem, petom balu, shvatiš da je najbitnije da si deo te priče u kojoj ipak samo izabrani učestvuju, da istinski uživaš u plesu, pratiš partnera i pustiš da vas ritam i noge nose...
Bal

bal
Kad prvi put vidiš takmičarske parove na delu, misliš da ni delić tog plesnog umeća nikad nećeš dostići

takmicari
(photos by sanjarenja56)

Ali, jednog dana, ako se dovoljno trudiš i dovoljno želiš, možeš plesati i ovako:

(video by You tube)

[ Ples ] 28 Maj, 2011 10:57

Svake godine plesno pozorištance "Princ" nauči oko 300 dece iz beogradskih obdaništa, uzrasta 3-5 godina, da izvede plesnu predstavu. Miodrag Jendrišek -Mića, plesna legenda,  napiše nadahnut pedagoški sjajan scenario, pa sa svojim glumcima uigra predstavu, čiju svaku scenu deca oslikaju plesom. Tako su ranije pričali o životu Nikole Tesle, o Odisejevim putovanjima itd. U nedelju 29.5. u Domu sindikata u 11 i 13,30h "Princ" postavlja pred decu dilemu  "Šta ću biti kad porastem?" U izboru zanimanja deci će pomoći fokstrot, valcer, čarlston, samba, ukupno 21 ples. One koji su u Beogradu i blizu Beograda toplo pozivam da uživaju u jedinstvenoj predstavi na čijem kraju će čuti čuveni pozdrav "Hvala! Doviđenja! Do sledeće bajke- igrajte se s decom, očevi i majke!" Vidimo se u Domu sindikata! Povedite decu, unuke ili bar same sebe!

mali princ 

[ Ples ] 10 April, 2011 16:40
Već 24 godine plesna škola "Natalija i Ivica" organizuje prave balove. Ne neke žurke ni plesnjake, nego balove. U subotu 9. aprila održan je 43. Beogradski bal. Elegantne dame u dugačkim toaletama i otmeno obučena gospoda ispunila su veliku kristalnu dvoranu Doma vojske. Na svakom stolu dekoracija je podsećala na Pepeljugu koja je izgubila cipelicu. Nežna cipelica između dve ukrasne čaše. Da li će je princ naći po njoj?'
cipelica
Kao i uvek, uvod balu bio je nastup nacionalnog ansambla "Kolo", koji je prikazao kako se igralo na balovima u starom Beogradu.
Kolo
Baletski ansambl Konstantina Kostjukova prikazao je menuet i mazurku.
menuet
Najbolji plesni parovi zaustavili su dah posmatračima. A najveći aplauz dobili su malecki parovi. No na svakom balu glavni gosti ste vi i vaš plesni partner- tako piše u pozivnici. Plesalo se mnogo, čak je i baddancer dokazao da treba da promeni nick u gooddancer.
ples
(photos by sanjarenja56)
[ Ples ] 04 April, 2011 21:23

Svakog aprila u Beogradu se održava pravi bal, ne neka imitacija plesnjaka, nego otmeni praznik plesa. Ako se ne varam, ovo je 42. bal po redu. Ovogodišnji Beogradski bal održaće se u subotu 9. aprila u 20 h u Svečanoj sali Doma Vojske. Ko sprema plesne cipelice da se zavrte na  parketu?

 bal

Ponavljam najavu, neki nisu videli...

 

1 2 3 4  Sledeći»