[ Moje priče ] 24 Januar, 2011 23:51

Večeras se odigrao istinski praznik lepe reči u Beogradu. U najstarijem Književnom klubu na Balkanu, koji uspešno radi već 57 godina, nastupili su mladi pisci blogeri. Tako su konačno pomešana dva sveta koja izgledaju nespojiva, svet pisaca koji objavljuju knjige i svet blogera čija se dela objavljuju na blogu. Transfuzija sveže poetske krvi prihvaćena je sjajno. Iako su svi imali tremu, neki baš vidljivo, neki prikriveno, dali su sve od sebe i predstavili se u najlepšem svetlu, na zadovoljstvo  Kluba i moje lično. Nije ni meni bilo lako, jer iako sam imala puno poverenje u svoje kolege blogere, strepela sam od reakcija kolega iskusnih pisaca. Pomalo zbog toga što se neki stihovi mogu učiniti neveštima, ali i od toga što znam da su neka poetska dela dragih blogera toliko jaka da ovog trena mogu ući u antologijske  zbirke poezije i pobediti na svim poetskim konkursima, pa samim time izazvati surevnjivost i zavist... Elem, tendenciozno sam prvo prozvala najhrabrijeg, Krilaandjela, na čijim poetskim oblacima smo svi plovili sa zadovoljstvom. Unajedina je izgledala prelepo kad je suptilno počela uvlačiti prisutne u svoj misaoni svet u kome bi rado, začarani, ostali...Tanjana je prodrmala prisutne i iskusni pisac satire je u njoj prepoznao pravog satiričara. Stepskivuk je ispevao odu ljubavi prema dragoj, sinu, prema ljubavi uopšte...i uspeo da razneži auditorijum. Vesela je bila čak ozbiljna dok je stihovima objašnjavala neprisutnom dragom šta su sve mogli, a šta nisu...i šta bi mogli. Bilo je jasno da se Tanjanakic sprema da na prvom konkursu odnese neku nagradu, zasluženo. Pricalica je bila sprečena da dođe, pa sam kazivala njenu pesmu „Na izvoru uvir“...da li je to osetila? Na kraju je zasladio Suky, lepom pesmom pa proznim razmišljanjem, kojim je i veoma iskusne pisce zamislio i dobio predloge da se javi na ozbiljne književne konkurse, i da požuri s knjigom. Malaino je zakasnila, pa je svoje poetske majstorije ostavila za drugi put, kao i Nesanica, kojoj šefica nije dala slobodno veče (što stvarno nije fer jer ima prelepe pesme). Posle drugog kruga kazivanja poezije i pomalo proze, predsednik kluba je predložio neobično glasanje da li se blogeri primaju u punopravno članstvo književnog kluba – prema dužini i jačini aplauza. Pošto su dlanovi brideli od apludiranja, bilo je jasno da su mladi pisci srdačno primljeni i da su od večeras  veoma dobrodošli na književnu scenu. Aplauz za moje drage kolege, molim!

nastup blogera

[ Humor ] 23 Januar, 2011 21:12

U petak:
On:"Draga, mogli bismo priuštiti sebi jedan lepi vikend."
Ona:"Super ideja!"
On:" Dobro, vidimo se u ponedeljak."pragnje

teska vremena

karadjordje

lazar
[ Moje pesme ] 22 Januar, 2011 10:35

          Željna mirisa mora,
          gladna srdela,
          sira iz ulja,
          i žedna vina
          iz stare bačve.

               Neka me slatka
               sećanja obuzela
               dok zamišljam sebe
               u konobi staroj
               daleko
               kraj mora.

konoba 

[ Rođendani ] 21 Januar, 2011 00:01

Vreme je rođendana veoma dragih ljudi na ovom blogu. Danas slavi najšarmantnija, najduhovitija, najveselija, najplavija, najzelenija, naj naj- ko bi drugi nego AnaM!
Srećan ti rođendan, draga, neka ovaj dan bude praznik u tvom domu i na blogu!

torta


kokteli sampanjac
 lale

[ Moje priče ] 20 Januar, 2011 10:41
Ovaj naš Blogograd izgrađen je na krilima blog.co.yu novembra 2006, kasnije se prekrstio u blog.rs. Vesela mu dade ime Blogograd. Njegovi stanovnici su tu različito dugo. Neki su podigli svoje virtuelne vigvame u samom startu, kao krilaandjela, i opstali ovde sve vreme. Drugi su došli kasnije, omirisali vazduh, rekli: "Ovde mi se dopada" i ostali.  Treći su dolazili i odlazili, nastanjivali se u drugim virtuelnim gradovima i zaboravljali ovaj...ili bi mu se nostalgično vraćali posle nekog vremena, iznenađeni da ih još iko pamti. Mnogi bi stidljivo provirili ovde, misleći da ih niko neće primetiti, pa bi se ukotvili nakon toplog prijema. Poneki bi odmah naišli na minsko polje, pa bi se  uplašeno povukli. Pojedini bi doplovili na oblaku parfema milozvučnih reči, očarali Blogograđane, pa ostali ili nestali da negde drugde očaravaju. Specijalnost nekih naših sugrađana bio je i ostao topli zagrljaj saosećanja koji ublažava ili leči sve sveže rane. Dobivši pravi savet u pravo vreme, neke bi ptice bez krila ojačale i poletele.
Da li su svi jednako primećeni? Ne, kao ni u pravom gradu i pravom soliteru, gde simpatišemo komšiju s trećeg sprata, uopšte ne znamo da postoji onaj sa šestog, a komšinicu s devetog svakog dana zovemo na kaficu. Neprimećeni se zbog toga ne smeju sekirati, to im loše utiče na ten, nego, ako žele da budu primećeni, neka se potrude da se nečim istaknu. Ah, da, ima i onih koji pišu samo za svoju dušu, posve neosetljivi na poglede "prolaznika" i sadržaj komentara. Njima su sopstvene misli jasnije kad ih podele sa kompjuterom, pa ni ne osećaju potrebu za povratnom informacijom.
Bili pričljivi ili slikoviti,  maštoviti ili suvoparni, slatkorečivi ili jezika oštrijeg od sablje,  razdragani ili depresivni, spremni odmah za susrete ili pak zavučeni u ljušturu tajnovitosti, sve su to Blogograđani, ravnopravni u svom stanovanju ovde. Što ih je više ovde, što su im stanovi različitije namešteni, što im je pristup raznovrsniji, ovaj Blogograd je vredniji. Dižem čašu za raznovrsnost i različitost u Blogogradu!