Poslednji je dan u Beču. Već žalimo što ćemo morati da odemo. Idemo pešice ka Votivpark, slikamo okrugli mramorni sto sa nazivima delova Austrougarske monarhije.
okrugli sto
Vozimo se tramvajem S1 do Karlskirche, konačno je obilazimo, veoma lepa sa divnim freskama do vrha kupole. Panoramski lift košta 6 E. Odozdo se ne vidi da lift vozi do platforme od koje se treba penjati još 118 stepenika po klimavom  improvizovanom drvenom stepeništu u kupolu. Po prozorima oko stepenica posetioci bacaju novčiće (čik da vidim ko će ih odatle pokupiti! Morao bi biti Spajdermen). Iz kupole pruža se divan pogled na Beč i prelepe freske u kupoli crkve.
Karslkirche
Nastavljamo šetnju do grandioznog spomenika Crvenoj armiji sa ogromnom fontanom.
Spomenik Crvenoj armiji
Od spomenika pruža se ulica Rennweg, u broju 1 je lepa ambasada Republike Srbije (ne trebala vam!).
ambasada Srbije
U Rennweg 6 je donji ulaz u dvorac Belvedere, u Unteres Belvedere, ulaz samo u donji košta 9,5 E, a u oba dela (Unteres i Oberes) 14 E. Obilazimo  Unteres Belvedere, mramornu galeriju (Konverstationszimmmer, soba za razgovore), zatim izlazimo u Kammergarten, lep vrt u kojoj dominira slez u svim bojama. Fasciniraju čipkane kapije od kovanog gvožđa.
ograda Belvedere
U desnom krilu Unteres Belvedere je Schatzhaus Mittelalter, muzejski depo srednjevekovnog umetničkog blaga, skulptura religioznog sadržaja i ikona. Spadanje s nogu rezultira visokoumnom misli “Gde nađeš klupu, ti dupe posadi”, parafrazirajući čika Jovu Zmaja u turističkoj interpretaciji. Sledi izložba vajara Hrdlicka, čija nas fascinacija nedovršenim muškim aktovima nije impresionirala. Zato smo nagrađene prelepo osmišljenom izložbom u levom krilu, “Sleeping beauty” iliti “Schlafende Schönheit”, remekdela viktorijanskog slikarstva iz muzeja Museo de Arte de Ponce iz Portorika, koja gostuje u Belvedere od 19.6.do 19.9.2010., a bavi se snom u slikarstvu, snom uspavane lepotice, kralja Artura i drugih! Jednu sobu ispunjava ružičnjak s trnjem s jedne strane, a s druge ciklus slika koje prikazuju probijanje princa do uspavane lepotice i njene svite. Tu su i slike Ernst Klimt-a, mlađeg brata Gustava Klimta, u neoklasicističkom stilu. Centralna i najlepša slika je “Flaming June”, Frederic Leighton, mlada dama u narandžastom koja je zaspala na sofi. Ne smemo slikati, pa će prospekt dočarati lepotu ove slike.
Flaming June
Zadovoljne, priuštavamo sebi kafe pauzu za Verlängerter pa nastavljamo u gornji Belvedere, Prinz Eugen strasse 27, kroz park oivičen belim sfingama, sa lepim fontanama, savršeno uređen i negovan.
Belvedere
Na 2. spratu su prelepe slike,  Biedermeier i romantizam, Beč 1880-1900. Na 1. spratu centralno mesto je dobila  najčuvenija  i najčuvanija slika Gustav Klimt “Der Kuss (Liebespaar)- Poljubac, Ljubavni par, ulje, zlato i srebro na platnu.  Vredi je videti. Na prizemlju  su remekdela baroknog slikarstva i dvorska kapela.
Đavo nam ne da mira da posle spadanja s nogu nastavljamo pešice dalje, da bismo po preporuci našli stari “Tichy” eissalon, Reumannplatz 13. Sala tipa Mekdonaldsa nas razočarava, a kup Johann Strauss 4,3 E bio je  vrlodobar, ali nije opravdao toliki uloženi trud.
Tichy sladoled
Vraćamo se u hotel metroom, još bacamo pogled na Mocartov spomenik,
Mocart spomenik
pa nagrađujemo sebe večerom u “Café Landtmann”, sa tri sosa servirane Landtmannwürstel 8 E, sa vinom Urbi Leicht (čaša) 3,9 E, pa po Stevanovoj preporuci probamo Mozart torte 4,4 E i sjajan Esterhazy schnitt 4,4 E (sa marcipanom).
Vreme je za povratak. Kiša lije. Ostavile smo Beč u suzama.

(photos by sanjarenja56)