[ Lepota ] 19 Novembar, 2010 10:33

Draga blogerka Gali napravila mi je ovaj video na poklon. Mnogo joj hvala! Uživajte malo i vi u njenom maštovitom daru !

[ Slikopisi ] 16 Novembar, 2010 19:06

Neki dragi blogeri tražili su da još pišem o destinacijama koje se ne obilaze često. Drugi su se pitali koliko često putujem. Odgovor bi glasio: kad god mi se pruži prilika, putevi me vuku. Neka su putovanja starijeg datuma, neka skorija. Prelepa jesen omogućila je prijatne vikend izlete.  Obići Petnicu pravo je zadovoljstvo. Petničko jezero odiše mirom.

Petnicko jezero 

Lepa Petnička crkva dominira krajolikom

Petnicka crkva 

Pored nje je Istraživačka stanica Petnica, čuveni rasadnik naučnih talenata.

istrazivacka stanica

Obavezno treba posetiti Petničku pećinu.

tabla pecine 

 petnicka pecina

Šumske stepenice vode do gornjeg dela pećine 

stepenice 

Nije manje zanimljiva ni valjevska bistra reka Gradac.

Gradac 

Za izletnike ima lepih sadržaja

vodenica 

Sa vidikovca Markova stolica  puca prekrasan pogled na Valjevo

Valjevo 

Na kraju, gladne izletnike čeka odličan meni u restoranu "Paviljon" na vidikovcu. Prijatno!

rucak 

 (photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 13 Novembar, 2010 10:41

Katalonija (Katalunja) mora biti nešto posebno kad je mogla iznedriti tri jedinstvena umetnika, Gaudija, Dalija i Pikasa. A imati svoj grad mogao je od svih arhitekata samo Gaudi. Barselona, glavni grad Katalonije, jeste Gaudi i Gaudi je Barselona.
Kad vam s brda Montjuic (Jevrejsko brdo) pogled pukne na Barselonu,panoramom dominira simbol grada, Gaudijevo delo, prelepa katedrala Sagrada Familia koja se, s prekidima, gradi od 1883. godine. Njen veličanstveni završetak očekuje se 2020 godine, kada se završi deo Glorija i svih 12 tornjeva. Istočni deo katedrale, koji prikazuje Rođenje Hristovo, neopisivo je lepa čipka u kamenu, dok je zapadni deo, Stradanje Hristovo, tužnih i svedenih linija. Pogled iz visokih tornjeva na Barselonu je nešto što se ne zaboravlja.
Sagrada Familia
Ako odatle nastavimo putem Gaudija, stižemo u park Guelj (Guell), koji je Gaudi posvetio svom meceni. Tako maštovito delo razigranog dečjeg uma malo ko očekuje. Umetnik koji nikad nije prestao da se igra osmislio je skladnu simfoniju cveća, drveća, neobičnih stubova, dvorana, keramičkih „fotelja“, carstvo mašte koje čuva iguana urađena u mozaiku. Malu iguanu od keramike svi odavde ponesu kao tipični suvenir Barcelone.
Guell
Spustimo se onda ka luci, sa velikog Katalonskog trga u polupešačku ulicu La Rambla, centar starog dela grada, nazvanog Gotska četvrt.
La Rambla
Živopisnom uličicom Carrer Portaferrisa, gde nalazimo najlepše suvenire, sve u stilu Gaudija, svraćamo do gotske katedrale, pa nastavljamo do Pikasovog muzeja, i konačno se odmaramo u prelepom parku Citadella.Tu možemo čamcem ploviti po jezeru ili se diviti kamenim zmajevima koji kao da su upavo sleteli.


Citadella

(photo by sanjarenja56)
Odšetajmo zatim do luke, Port Olympico, gde ćemo pored hiljada jahti stići do ogromnog Akvarijuma i prolaziti podvodnim tunelom, dok nam nad glavom plivaju ogromne ajkule opasnog izgleda.
akvarijum
Kad se nadivimo morskom svetu, osvežimo se u Mare Magnum, pa nastavimo do obale, do spomenika Kolumbu. Odatle taksijem za manje od 10 E stižemo do Poble Espanjol, španskog sela, da uživamo u kopijama lepih kuća i crkava iz mnogih španskih mesta.
Poble Espanol

(photo by sanjarenja56)

Tu možemo ručkati i tipično špansko jelo, paelju. Kad se spusti noć, silazimo do Španskog trga i odatle do osvetljenih kaskada fontana ispod muzeja katalonske umetnosti. Najlepša i najveća, Magična fontana, fontana Montjuic, od 21-23,30h plesaće u ritmu muzike i boja u najraznovrsnijim oblicima priču lepote kakvu nigde više ne možemo videti. Kada ona zaigra na Valcer cveća i rasprše se boje stotina cvetova od vode, pitate se  da li ste u raju! Dok fontana pleše valcer Na lepom plavom Dunavu i prelivaju se plavi slapovi, samo trebate čuvati novčanik, jer začarane gledaoce vrebaju uigrani džeparoši.
Magicna fonatana
A kad svane novi dan, obilazimo čuvene Gaudijeve kuće, nazvane po poručiocima. Casa Mila - La Pedrera sa kamenim talasima i stilizovanim katalonskim vitezovima na krovu zadivljuje neobičnim oblicima.


Casa Mila

Casa Batllo je simfonija boja i nestvarnih oblika, a prikazuje borbu zaštitnika Katalonije, svetog Đorđa, sa aždajom. Po krovu se prostrla stilizovana aždaja, toranj je koplje sveca, a po fasadi kosti i venecijanske maske ocrtavaju mračni svet u koji se aždaja vratila.
Casa Batllo
Ako bismo da se vratimo u stvarni svet, možemo to najlakše na zlatnim plažama Barselonete. I kad se od svega umorimo, možemo uveče na flamenko u restoran „El Cordobes“ u ulici La Rambla, koji će nam se više dopasti nego što ćemo ga shvatiti.

El Cordobes 

Flamenko nije katalonska igra, nego andaluzijska, i ovde se igra samo za turiste.
Kada odletite ili isplovite iz Barselone, podsećate se da ste popili malo vode na fontani u parku Guell, jer ćete se onda, veruje se, ovde vratiti. A vredi se vratiti...

Fontana Guell

(Imala sam sve fotke, nestade deo sa kvarom kompjutera...ostadoše samo ove dve)

[ Humor ] 11 Novembar, 2010 13:20

Sve je uredu, draga ........!
Puno hvala na tvom lepom pismu. Ne treba da se brineš za mene. Sve je u redu. Kuvam sam, i svaki dan se sve više čudim kako to dobro funkcionše! U međuvremenu mogu to i da pojedem, bez da idem u bolnicu na ispiranje želuca. Pošto sam često u žurbi, juče sam pekao krompir. Mora li krompir da se ljušti?! Dok se to peklo, otišao sam da kupim hleb. Kad sam se vratio, emajl u tiganju se skroz istopio. Nisam mogao da verujem da tako malo može da izdrži. Dim u kuhinji se razišao u međuvremenu, ali mačka je crna ko đavo i kašlje. Od tada panično beži čim uključim šporet ili počnem da lupam šerpama.  Reci mi, koliko se dugo kuvaju jaja? Kuvao sam ih dva sata ali nikako da postanu mekana. Ajde napiši mi molim te, da li se zagorelo mleko može još za nešto upotrebiti. Da li da ga stavim sa strane dok se ti ne vratiš?
Imao sam mali problem sa gulašom kad sam hteo da podgrejem konzervu. Nažalost expodirala je u mikrotalasnoj. Vratanca od mikrotalasne su izletela kroz prozor i uništila naš lepi staklenik i prozor isto. A'l, pošto je prozor bio zatvoren (moram da ga zatvaram kad kuvam jer inače uvek dođu vatrogasci), izleteo je u baštu....Udarni talas je bio strašan. Konzerva je nasuprot vratancima izletela kao raketa prema gore, probila plafon i pogodila 15-godišnju ćerku gospodina Đurića, koji stanuje iznad nas, tačno između nogu. Ona je upravo svirala klavir, i njoj se nije ništa desilo, ali učitelj klavira je ostao bez tri prsta.
Da li ti se već događalo da ti se prljavi sudovi ubuđaju?! Kako li je to samo moguće za tako kratko vreme? Ti nisi ni pune 4 nedelje odsutna. Iza sudopere što-šta živi, mogao bi čovek UNIVERZUM da snimi. Odakle li samo dođu svi ti gmizavci?
Uglavnom, napokon sam se sabrao i oprao sudove.
Draga, nemoj se molim te ljutiti i vikati, ali onaj skupoceni porculan od tvoje bake je polomljen. Izgledao je tako čvrst da mi nije bilo ni na kraj pameti da neće izdržati. Možda su 1000 obrtaja mašine za veš ipak malo previše. Usput rečeno, i ona je pokvarena. Prilikom centrifugiranja, veliki nož za meso malo je oštetio bubanj .
i sada se nalazi u zidu ... nož, ne bubanj. Bubanj je probio zid i sada leži bez veze, negde napolju.
Dok sam jeo, zaprljao sam tepih u dnevnoj sobi i to sokom od paradajza.Ti si mi uvek govorila da je sok od paradajza nemoguće očistiti. Tu se varaš, draga moja, fleka je odlično uklonjena, dlake od tepiha isto tako. Možda ipak nije trebalo koristiti nitro-razređivač.
Morao sam da otopim frižider. Ti si uvek tako nespretna, led se odlično skida i zidarskim čekićem. A'l, čudno, sad više ne hladi, nego greje. U svakom slučaju meso je dobro pečeno, a jogurt i mineralna voda su eksplodirali.
Draga moja, u četvrtak sam zaboravio da zaključam stan. Mora da je neko bio ovde jer nedostaju neke vredne stvari, ali novac sam po sebi ne čini čoveka srećnim, kako ti to uvek kažeš. Ormar je prazan, mada sigurno nije bilo puno u njemu jer ti uvek govoriš da nemaš šta da obučeš.
Ovim bih da završim za danas. Sutra malo više. Nadam se da uživaš u miru u bolnici i da se dobro odmaraš.
P. S.
Kada je tvoja mama saznala za nesreću, dobila je moždani udar. Sahrana je bila juče, nisam hteo ništa da ti pričam da se ne uzbuđuješ bez razloga.
Ipak si ti u bolnici i treba da se odmaraš.
Tvoj ..........

(Priča je s neta, ali ja znam neke muževe koji bi baš ovako mogli napisati pismo...na "radost" svojih supruga).

[ Lepota ] 09 Novembar, 2010 13:31

 Krasan jesenji dan...još malo sunca upiti u miholjskom letu...za dugu zimu...i u čašici rakije od maline videti sve dugine boje....živeli!

rakija 

A ko pogodi gde je slikano, dobija sladoled na prvom blogerskom sastanku!